Er det høst allerede?

Sommerstengt
Endelig er sommeren over og det er fotball på stadion.

Nå som vi endelig har hatt en sommer her på berget som vi ikke kan klage på, så er den jaggu over før vi har fått det helt med oss. Nei, vi har ikke gått over til værmeldinger her på chixa.no. Dette er bare et forsøk på en kreativ måte å formidle at, selv om bladene på trærne fortsatt er grønne, og gradestokken tidvis vaker på den riktige siden av 20 celsius, så er høstsesongen nå godt i gang.

Two-horse-race
Blått foran gult, må vite!

Ved en tidligere anledning denne sommeren forsøkte vi å kommunisere hvor imponerte vi er over Chixa om dagen. Vi brukte til og med kvasireligiøse uttrykk for å gradere vår admirasjon. Vi tok en kikk på det statistiske aspektet ved årets Toppserie, og vår analyse på det tidspunktet holder fortsatt vann på alle måter. Nå er serien godt over halvspilt, og det er ingen tvil om at dette fortsatt er et såkalt ”two-horse race”.

Men først vil vi gjerne si litt om en liten turnering som ble spilt i Sverige i sommer. EM i fotball ble arrangert hos söta bror, og Norge var selvsagt invitert. Vi vil ikke risikere å få løgner-stempelet, så derfor skal vi ikke påstå at oppkjøringen til mesterskapet ga bud om gull og grønne skoger. Seierstørken var lang og vond, og den første kampen i gruppespillet gjorde nok heller ikke optimister av mange. Island var den motstanderen vi definitivt skulle slå, og det var derfor en aldri så liten kalddusj da de utlignet mot slutten av kampen. Derimot steg optimismen gradvis da Nederland ble slått, og da Tyskland gikk på sitt første EM-tap på 20 år, var det tydelig at noe var på gang. Norge ble gruppevinnere, og Spania sto for tur i kvartfinalen. Her ble det kort prosess, og Norge var klare for semifinale mot Danmark, etter – som nevnt – en seiersrekke over Nederland, Tyskland og Spania. Relativt brukbare fotballnasjoner.

EM
Stabæk-Chixa benyttet ferien fra den hjemlige fotballserien til å spille litt fotball.

 

Semifinalemotstander Danmark, derimot, kom til semifinale uten å ha vunnet en eneste kamp. Derimot karret de seg gjennom turneringen ved å vinne loddtrekning, straffekonk, rævkrok og flasketuten peker på. Dette kunne jo bare gå en vei?

Pie eating
Det danske laget kom seg videre i turneringen etter å ha slått de russiske jentene i pai-spising.

Buss
Etter den tidlige scoringen bestemte Even seg for å parkere bussen.

Det danske laget hadde en stamme fra Brøndby, mens det norske laget som vi alle vet var et noe svekket Stabæk-lag. Vi sier svekket, for det var tross alt noen av våre som ikke var med. Uansett husker vi alle hvordan det gikk mellom Brøndby og Stabæk, så her lå det en finaleplass i luften. Derimot hadde det danske laget, anført av sin kaptein Katrine Pedersen i sin landskamp nummer 210 (!), noe på gang. Norge scorte i det tredje spilleminuttet, og dette ødela kampen. Vi la oss bakpå og lot danskene styre resten. Dette er noe vi med hjertet i Stabæk ikke synes er spesielt sjarmerende på fotballbanen, kanskje særlig fordi vi ofte møter motstandere som spiller med samme taktikk som Norge gjorde i denne kampen. Det gikk som det måtte, og danskene utlignet på slutten; helt fortjent. Ekstraomgangene ble målløse, og straffekonk måtte til, etter en rimelig kjedelig kamp sett med norske øyne.

Ingrid
Verdens beste keeper. Rett og slett.

Når det gjelder straffekonk føler vi oss ganske bortskjemte, så lenge vi har Ingrid Hjelmseth i mål. Vi følte oss trygge på avansement, og Ingrid leverte. Igjen. Med full kontroll, tilsynelatende både på motspillere og egne nerver, reddet hun danskenes to første straffer. Etter det var kampen avgjort. Det er nesten så vi glemmer hvilken prestasjon hun gjør, siden vi ”forventer” seier. Vel, vi bøyer oss i støvet, og vi er ekstremt takknemlige for at vi har verdens beste keeper. Vi glemmer heller ikke at straffescoringer av eks-Stabæk Solveig Gulbrandsen, samt Cathrine Dekkerhus og Trine Rønning var med på å sende oss til Friends Arena i Solna. Vi bestemte oss for å ta turen til Stockholm for å overvære finalen.

Friends Arena
En ny bane på banehopper’n. Til glede for noen, til irritasjon for andre…

Friends Arena lå badet i sol, og det var 41.000 på tribunen, deriblant en ikke ubetydelig gruppe fra UFQ. Men viktigst av alt, og grunnen til at vi tok turen, var det en hel bråte med Stabækmennesker involvert. På banen stilte vi med Ingrid Hjelmseth, Trine Rønning, Toril Hetland Akerhaugen, Caroline Graham Hansen, Ingvild Stensland og Cathrine Dekkerhus fra start. Både Leni Larsen Kaurin og Elise Thorsnes fikk innhopp i løpet av kampen, og to eks-Stabækspillere, Ada Hegerberg og Solveig Gulbrandsen, startet kampen. På trenerbenken satt eks-Stabæk Roger Finnjord, i tillegg til to fysioer som også har sin bakgrunn i klubben vår. Det var så mye blått i de røde draktene våre at vi tar oss friheten å notere ned Friends Arena på banehopper’n til de av oss som var der.

Dessverre endte kampen med et surt nederlag. Vi sier surt, for vi mener de norske jentene hadde fortjent seieren. Tyskerne vant 1-0, etter at de norske jentene brant to(!) straffespark. Ikke ufortjent ble den tyske keeperen kåret til finalens beste, og det forteller jo også litt om den norske innsatsen. Selvsagt bittert for jentene der og da, men de kan trygt holde hodene sine høyt. De kjempet til siste slutt!


Endelig klarte pampene i NFF å arrangere cupfinalen der den hører hjemme.

Etter sommeren har vi spilt to cupkamper. Fasit er at vi er klare for semifinalen der vi møter LSK. En vanskelig motstander, men hjemme på Nadderud vet vi at det ikke spiller noen rolle hvem vi møter. Med andre ord så er det absolutt muligheter for å nå den tredje cupfinalen på rad. Vi holder fingrene krysset her, for i år ser det endelig ut til at gubberegimet i NFF har tatt til vettet. Endelig skal cupfinalen spilles på Ullevaal. Tør vi håpe på å møte Vaalerengens Idrettsforening der, og at vi i så fall omsider får litt motstand på tribunen? Uansett slipper vi å møte søpla fra Røa.

Briller
Disse lå dessverre på linjedommerens plass i garderoben i andre omgang mot bokstavkjekslaget.

I serien fosser vi stødig fram, og de fem kampene etter sommerpausen har resultert i fire seire og en uavgjort. Den uavgjorte var mot serierival LSK, og de var ekstremt heldige som fikk ranet med seg et poeng hjem til fjøset sitt. Chixa førte kampen fra start til slutt, og linjemannen fratok oss en åpenbar scoring da Elise Thorsnes ble avblåst for offside i en situasjon hvor hun hadde intet mindre enn tre motspillere innenfor seg. Pasningen ble levert til Cathrine Dekkerhus, som enkelt hadde bredsidet den inn i det åpne målet dersom optikeren til linjedommeren hadde kommet seg hjem fra ferien i tide. Uansett er det fortsatt en luke på fire poeng ned til LSK, så Chixa har en enestående mulighet til å avgjøre dette selv i de siste sju serierundene.

LSK-kampen ble – i hvert fall i denne omgang – den siste kampen til Caroline Graham Hansen i den flotte blaa drakta. Hun har nå meldt overgang til hardtsatsende Tyresö, der hun nå blir lagvenninne med - blant andre - verdens foreløpig beste kvinnelige fotballspiller, brasilianske Marta. Vi sier foreløpig beste, for vi mener det bare er et tidsspørsmål før Caro selv overtar tronen. Hun kom til Stabæk som 15-åring, og hun hadde allerede da en uttalt målsetning om å bli verdens beste fotballspiller. Tre år senere, med mye målrettet arbeid og gode holdninger, er hun på god vei. Vi i UFQ er sikre på at hun kommer til å nå alle sine mål, for maken til tekniske finesser hun har vist på Nadderudgresset har vi knapt sett siden Alanzinos dager. Og hun er fortsatt bare 18. Vi ønsker Caro allverdens lykke til i Sverige, og vi håper hun med tid og stunder returnerer til Stabæk i Chixas jakt på nasjonale og internasjonale trofeer. Takk for alt i denne omgangen, Caro, og velkommen tilbake! Du vil bli savnet!

Caro
Det er her du hører hjemme!
(Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball)

 

Vi i UFQ er spente på fortsettelsen. Oppturen så langt i 2013 har vært eksepsjonell, både for Chixa, gutta, junior, rekruttlag og stort sett over hele linja. Nå er det også like før Stabæk blir frikjent i den såkalte overgangssaken, og da kan alle parter ha fullt fokus framover. Framtiden er og blir blaa og mørkeblaa. Stabæk har tatt EM-sølv. Nå går vi for serie- og cupgull!

Sol
Det er høst, og solen skinner over Nadderud Stadion. Alltid. Uansett!

NESTE KAMP

Vi gleder oss til en ny sesong!

 


TABELL TOPPSERIEN 2023
1SK Brann18143153-1345
2Rosenborg18132340-1241
3Vålerenga17123247-939
4Stabæk1883723-2227
5Lyn1875622-2626
6Kolbotn1772824-2123
7LSK Kvinner1865723-2123
8Arna-Bjørnar18421218-5314
9Avaldsnes Toppfotball18321315-5011
10Røa Fotball Elite1803159-473

Kalender